Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Angående betfor

Stressad av mat? Det diskuteras mycket om att många barn är speedade pga allt socker de får i sig. Det är förstås lika med hästar. Det har blivit en otäck trend att hästar ska ges betfor varenda dag. Bara för att sockertillverkarna hade problem att bli av med restprodukterna och började marknadsföra det mot hästägarna innebär inte det att alla hästar plötsligt behöver daglig sockerdos. Rider du en häst som är orolig att rida eller sköta, prova att ta bort betfor och ge lite vetekli istället.  Jag vet mer än en person vars häst blev som ny.

Betfor är bra när sockernivån i grovfodret är lågt, vilket inte är särskilt vanligt. När man ska ge medicin, vid långa transporter mm. Det är lika illa att pytsa i utan att det behövs, som att själv dricka 2 l läsk per dag, motsvarande 70 sockerbitar. Sockernivån i betfor är 23 %.

Dagens hästar är sjuka av övernäring/feta,  och av för höga sockernivåer. Välfärdssjukdomar, precis som hos oss människor. Se gärna Sveriges Lantbruksuniversitets forskningsrapporter, docent Johan Bröjer.

Dagens citat: Om något är viktigt för dig, hittar du en väg för att nå det. Om inte, hittar du en ursäkt. /Tomas Gunnarsson

Meg