Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Balans

Hur mycket tror du att din placering i sadeln betyder? Ingen är ju 100 % rak, vi är dessutom höger- eller vänsterhänta. Om du ex vis har en axelremsväska, vilken axel hänger du den helst på? Hänger den på “fel” axel glider den oftast av, eller hur? Det beror på att du lättare viker dig åt den sidan. Nu vet du alltså var du har din “mjuka” sida.

Om hästen och du råkar ha samma mjuka sida, och en eller båda är väldigt sneda, kan det bli förslitningar – på hästen. Det som märks i form av t ex kotledsproblem, kan mycket väl härröra från ryggen, dvs. ryttaren eller sadeln.

Vi tar ett räkneexempel. Om du väger 60 kg och sitter rätt blir vikten fördelad med hälften på varje sida. Om du däremot sätter dig snett en enda cm har du skickat iväg hela 6 kg snett! Om vi nu multiplicerar med hastigheten framåt och sedan även med en liten volt, så förstår alla hur stor centrifugalkraften som sliter på hästen blir. Även om du inte har grava fel men är mycket sned, kan det vara idé att låta en chiropraktor/osteopat el dyl rätta till din rygg – det tjänar inte bara din ridning på! Ridning har ju visat sig vara fantastisk för personer med olika typer av handikapp. Även utan användbara ben går det att hitta balans!

Prova om du kan hitta din verkliga balans själv. (På mina kurser får du hjälp med detta). Se till att hästen står i balans med ett ben i varje hörn. Låt någon hålla hästen så du kan koncentrera dig. Finns det en spegel, så ställ dig framför den. Ännu bättre är det om dessutom någon som är van kan kolla dig bakifrån. Det är inte bara axlarna ni ska ge akt på – bäckenet är viktigare (men svårare att avläsa). Lätta benen från sadeln och blunda – när du kopplar bort synen ökar din känsla. Tänk dig att du är som en rysk docka, en sån där utan ben som alltid hittar tillbaka i balans om man knuffar på den.

Flytta dig nu åt höger och vänster, dvs luta dig åt ena eller andra hållet. Ge noga akt på hästens reaktioner! Den som blir irriterad över att hästen inte står still, har inte förstått värdet av hästens information! Tänk dig in i hur du själv skulle reagera om du hade någon som satt på dina axlar och flyttade sig, satt snett mm.

Prova detta flera gånger, du kommer att bygga upp din känsla. Sen kan du även göra detta i skritt. Då kommer du att upptäcka att hästen går snett, svänger, går sidvärts, stannar, kanske t.o.m. blir arg när du flyttar omkring där uppe. Tydligast blir det om du undviker spåret där hästen har väggstöd.

Vill du inte göra detta utan att ha lärare med dig? Du har faktiskt den bästa läraren med dig hela tiden, du sitter nämligen på den! Om hästen märker att du tar hänsyn till informationen den ger dig, kommer den att “tala” ännu tydligare till dig!

Lycka till!

Meg