Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Betydelsen av beröm

Har du funderat på hur det skulle gå att kommunicera om vi inte kunde prata? Om du skulle försöka få någon att göra något, men du hade tappat rösten? Eller tänk ett barn som ännu inte lärt sig språket. Hur skulle du göra?

Ja, steg ett är förstås att få den andra att vilja förstå. Naturligtvis är det ingen större idé att bli arg, ta till hårda nypor eller spö för att den andre inte förstår, den måste ju vilja vara kvar, vilja gissa vad du vill. Om du vill ha personen att gå till höger gäller det ju att så snart den andre bara tittar åt höger, bara tänker rätt, så gäller det ju att förstärka det, dvs belöna, eller på något annat sätt visa sig positiv. Gör vi ingenting utan förutsätter att den andre förstår, kanske den går tillbaka, försöker åt vänster eller – det värsta som kan hända – ger upp.
Vart vill jag komma med det här nu då?

Jo de flesta av oss skulle tjäna massor på att berömma mer, och snabbare. Och det gäller i och för sig inte bara mot hästarna…

Varför tror ni agilityhundar älskar hinderbanan? Jo klander och negativa ord är bannlysta på träningarna! Det är bara beröm som gäller. Jag lovar att man får bita sig i tungan många gånger i början, i alla fall fick jag göra det. Men det är detsamma med hästar, barn, vuxna. De som fått mest uppmuntran tycker uppgiften är roligast.

Prova några dagar på allvar får du se! (Jag blir glad om du vill höra av dig sen och tala om resultatet!)

Meg