Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Halv – vad då – halt?!

Halvhalt lärs ut på olika sätt, och får lite olika syften på olika hästar och vid olika tillfällen, och det kan vara helt okej. Tänk bara på det man aldrig får göra som ryttare. Aldrig nånsin dra i båda tyglarna samtidigt som man driver med båda skänklarna. För vad ska hästen tro om det? Du trycker väl aldrig ner broms- och gaspedalen samtidigt på bilen?!

Halvhalt kan betyda ” att göra uppmärksam”, eller ”samla”. I det första fallet kan det räcka med lite gas, eller lite broms beroende på häst. I det andra innebär det avstämning av att alla hjälper fungerar.

Ofta menar ridläraren att ryttarna ska bromsa upp. Det fungerar om hästen bjuder, tänker, framåt. T ex en häst som bjuder mot hinder. Sitt tillbaka själv, ta med yttertygeln, sen även lite inner om det behövs. Lätta, rid framåt igen. Uttrycket ”balansera av”, stämmer egentligen bättre för det. ”Ta tillbaka” lite av bjudningen så hästen inte blir lång.

I det andra fallet vill vi alltså fördela om energin så den till en större del går uppåt. Då blir det en finare kontroll av att gas och broms fungerar.

Tänk dig uppgiften i tre delar. Sitt tillbaka, ta med yttertygeln främst. Så fort hästen reagerar, det räcker med att den tänker reagera, lätta på tygeln som tack, som bekräftelse. (Ett tips: De flesta hänger i för länge, reagerar för långsamt med eftergiften) Ju snabbare man ger beröm, desto bättre blir det nästa gång, eller hur? Steg tre driv framåt. Dvs, steg ett bromsar frambenen ett steg, steg två tackar, steg tre startar bakdelen och skjutsar den framåt. På så sätt har hästen kunnat bli lite kortare, lite högre. Fungerar det dåligt så behöver du smörja gas eller broms. Träna då på att växla gångart tills det fungerar så bra att du kan gå direkt fram halt till trav och tillbaka. Vid det laget kan du också göra en bra halvhalt.

Meg