Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

När vi lär oss bäst

Hej hästvänner!

Nu är vi i tidningen. Hästfocus  oktobernummer skrev om ”Pedagogik på ridbanan”, där  jag blev intervjuad. Det blev totalt sex sidor. Emmeth, Baily, Mynta, Pimpim och Leminette finns med på bilden. Utdrag från tidningsartikeln tycker jag passar bra både som ridtips och mentalt tips!
Artikeln startar med detta:
”Ibland känns det som om ridläraren pratar ett främmande språk. När du inte förstår upprepar han eller hon bara samma sak, fast lite högre. Vi känner oss dumma och blir stressade, vilket gör oss blockerade. En god känsla är viktig vid alla inlärning. Kan ridinstruktörerna bli mer pedagogiska? Vad kan vi själva göra?”
Artikeln är läsvärd, det finns också med fakta om hur hjärnan arbetar.
Ur artikeln:
Det gäller att hitta just det sätt som varje elev lär sig bäst på, när hjärnan befinner sig i alfafrekvensen, då vi är som mest mottagliga för inlärning. När hjärnan arbetar på alfafrekvensen, 7-13 hertz, befinner vi oss i ett tillstånd av koncentrerad avslappning. Då har vi ökad minnesförmåga och förhöjd inspiration och kan bäst ta till oss kunskap, oavsett om det är dressyrinstruktioner eller högre matematik.

–          Om vi är stressade, spända, rädda eller arga kan vi inte befinna oss på alfa-våglängden, därför är det viktigt med en vänlig känslostämning i inlärningssituationen, säger Birgitta Sundvall   som utarbetat Alfaskolans pedagogik i Linköping.

Känslor är faktiskt inget diffust. De är knutna till föreningar av aminosyror, s k peptider, som tas emot av olika receptorer i hjärnan, nervsystemet , immunförsvaret osv. Om receptorerna tar upp negativa känslor så blockeras funktioner i cellen, och är det i hjärnan så blockeras intelligensen, förklarar Birgitta.

Redaktören för Hästfocus tittade in på min hemsida och läste ridtipsen. Jag har nu blivit ombedd att skriva dylika i tidningen under detta och nästa år. Kul, tycker jag som gammal journalist! Hoppas ni vill följa tidningen.

Meg