Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Nosgrimmor – två fingrar löst

Nosgrimman upphov till många diskussioner Handen på hjärtat – hur hårt drar du nosremmen?
I vårt svenska tävlingsreglemente (TR) anges inga egentliga mått för hur hårt eller löst en korrekt anpassad nosgrimma ska sitta.

Det är upp till varje ryttare att se till att nosgrimman, enligt de riktlinjer som TR anger, “aldrig spänns så hårt att den kan orsaka hästen obehag eller skada”. Äldre dressyrhästar ses ofta med en fördjupning i nosryggen. Vem tar ansvar för att den hästen inte har orsakats obehag eller skada?

Torbjörn Lundström, legitimerad tandläkare och klinikchef på Djurtandvårdskliniken i Norrköping tycker många ryttare bryr sig om fel saker.
– Många är så fixerade vid att hästen inte ska gå och gapa. Faktum är att det är naturligt för hästen att göra det när den får in ett främmande föremål i munnen. Är hästen nöjd med sitt bett behövs ingen nosgrimma alls, konstaterar Torbjörn Lundström krasst.

Användandet av och synen på nosgrimmor skiljer sig inom hästvärlden och dess olika grenar. Inom westernridningen och distansen ser man sällan nosgrimmor överhuvudtaget, islandshästarna ses oftast med remontnosgrimmor.

Marianne Esséen-Söderberg, huvudlärare i dressyr på Ridskolan Strömsholm, tycker att tendensen går åt alldeles för hårt spända nosgrimmor.
– Man löser inte problemet med en nosgrimma, problemet sitter ofta i ryttarens hand.

Läs mer i RIDSPORT nummer 11/2009, hos prenumeranterna idag och i handeln på lördag den 13 juni.

Meg