Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Omväxling!

Den här gången tänkte jag ta upp ett tips på omväxling. Alla har hört att man ska se till att ridningen inte blir tråkig. På en 20 x 40 bana bör det hända något, sidvärts eller tempoändring, åtminstone fyra gånger per varv, tycker jag.

Men vi fastnar tyvärr ofta med att rida runt varv på varv när vi har ett problem. Det kan vara att hästen är stel i ena sidan, saknar eftergift osv. Problemet är att när vi låser fast oss vid något så kan det innebära att både vi och hästen spänner oss, hästen tycker det blir tråkigt, tappar motivation och bjudning. Sen känns det, ja du vet, som att ”ingenting fungerar”. Då gäller det att bryta. För hur får vi bjudning? Jo inte genom att jaga hästen framåt utan genom att växla uppgift ofta!

Här kommer en enkel övning så att ni båda får upp självförtroendet igen. Lägg till den när du inte vet vad du ska göra (den kan självklart lika gärna göras utomhus med motsvarande korta avstånd). Vid varje
bokstav, dvs mitt på kortsidan, direkt efter hörn osv, gör du halt. Sen rider du fram i skritt. Gör så något/några varv. Sen kan du växla mellan halt och trav. Ytterligare ett steg kan vara att gå mellan galopp och några trav- eller skrittsteg, beroende på vilken nivå ni är på, kanske vid varannan bokstav. Det behövs inte många gånger förrän hästen vaknar till och inser att det till skillnad mot det ensidiga travandet runt fyrkantspåret händer nåt, och börjar vänta på signal. Då har du fått tillbaka bjudningen och det gamla problemet blir mycket lättare att lösa.

Men nu protesterar du förstås med att det här går ju bara att göra om du rider självständigt och inte i ridgrupp. Nej det är klart, inte helt och hållet, men ta bitar av det så ofta det går – dvs när du inte har någon bakom dig eller om du kan rida innanför spåret en stund. Alternativt tipsa din ridlärare om övningen. (Som ridlärare har man ofta idétorka och är tacksam för uppslag!)

Meg