Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Renodla hjälper

Jag har åtskilliga gånger fått frågan vad det här uttrycket egentligen betyder. Det här är nånting som alla borde fundera över. Hur ofta har inte vi ryttare blivit frustrerade över att hästen inte gör som vi vill? Och hur många gånger har vi inte senare insett att hästen helt enkelt inte förstår – därför att vi blandat ihop hjälperna för mycket, det har blivit för mycket, i hästens ögon, motstridiga hjälper.

Ha isär hjälperna när du fått problem, renodla en hjälp i taget. Lägg till enbart gasen, skänklarna. Bråka inte med händerna samtidigt, fixa inte för att hästen ska böja på nacken. Dras tygeln åt det minsta så uppfattar ju hästen det som att vi bromsar. En svag broms på en häst som bjuder framåt, kan ge oss en häst som “backar tillbaka” med huvudet och vi har fått en häst med lite eftergift i nacken, men så snart bromsen blir mer än vi har gas, så stoppar ju hästen. Så driver vi igen och hästen undrar om vi kan bestämma oss, vad vill vi egentligen?!?

Sätt dig in i hästens situation, försök förstå så lite som en häst kan förstå, så har du lösningen. Du blir väl inte arg på ett barn som håller på att lära sig något, som försöker? Bli då inte arg på hästen heller, den håller också på att lära sig, uppmuntra den istället så att den vill fortsätta försöka förstå.

Meg