Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Rolf Görans tips

Jag har mina favoriter i hästvärlden. En av dom är Rolf-Göran Bengtson.  Nedan utklipp ur artikel om en hoppträning. Jag gillar sättet han föredrar när hästarna skyggar,  framhåller vikten av Yttertygeln – och hur viktigt det är att Gas och Broms fungerar.
”Unghästarna rids runt i ridhuset och får långsamt vänja sig vid omgivningen. Läktaren var lite läskig för hästarna i början, och Rolf-Göran förklarar att det är bättre för ryttarna att smyga undan lite och närma sig det ”farliga” steg för steg.
Sedan är det trav längs med fyrkantsspåret som gäller. Här får ryttarna i uppgift att rakrikta, hitta stöd på yttertygeln och göra tempoväxlingar.
–  Ju mer vi kan kontrollera gas och broms desto bättre kan vi hoppa, säger Rolf-Göran med självklarhet.”

Sååå – det är faktiskt inte så stor skillnad i grundridning mellan hopp- och dressyrträning med andra ord, eller hur?  Den som verkligen vill komma nånstans i hoppning kan inte ”hoppa över” grunderna…
TÄNK PÅ att det viktigaste är uppmuntran, beröm med rösten blixtsnabbt, smek ev. också sen med den hand du håller innertygeln med. Då blir det både ”klapp”, och eftergift. Släpp inte på yttertygeln, den måste hästen kunna lita på som stöd.

Om ridningen ska gå bra måste förstås hästen må bra.

Forskarna vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU slår larm om de välfärdssjukdomar hästarna drabbas av.
”Vi sköter våra hästar fel. De får i sig för mycket socker via fodret” säger docent Johan Bröjer.
Tanken jag skickar med denna gång:
LIVET handlar inte om hur du överlevde stormen – utan om hur du dansade I regnet.

 

Meg