Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Samling?

Fundera en stund på vad samling egentligen står för. En häst utan ryttare har sin egen balans. När vi suttit upp har vi förändrat hästens balans, på en unghäst märks det oftast väldigt tydligt. Utan att vi behöver lära den nånting går den igång framåt om vi förlägger vikten något framåt, stoppar upp om vi sitter till bakåt och svänger om vi lägger mer vikt åt ett håll.

Men så snart vi tagit tyglarna och kan bromsa upp framdelen, eller lärt hästen att svara framåt för skänklarna, så har vi påbörjat arbetet med samling, dvs att hjälpa hästen att återfå sin balans genom att försöka få den att förlägga mer av sin vikt på bakdelen. Det gör vi lämpligen inte genom att dra fram och sparka på bak samtidigt utan genom att bromsa upp fram, tacka direkt, ögonblickligen, för den allra minsta reaktion genom att ge efter på tygeln, och först sen med skänklarna be den öka på drivningen bakifrån och framåt.

Ett sätt att stärka bakdelen är att rida i svag nerförsbacke och stanna, stå stilla en liten stund. Hästen står då med krökta bakben och mer vikt på bakbenen. Stå inte för länge i början, det räcker med en liten stund. Ta allting stegvis så att hästen får en positiv inställning till arbete!

Videotips till alla ryttarkategorier, vi har mycket att lära av varandra: Lugnt, sympatiskt sätt mot hästarna, förklarar bra: Basic principles of western riding, why and how, med Bob Matthew. Förklarar första raderna ovan. Stycke två om halvhalter visas tydligt på Ridsportförbundets video Hoppning, markarbete med Jana Wannius.

Meg