Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Stel sits = dålig sits

Har du funderat över det här med sitsens betydelse, exakt hur det ska vara med alla kroppsdelar? Då är du i gott sällskap.  Och visst, det ÄR viktigt med sitsen. Men det har också i många fall gått snett pga den hårda inriktningen på den perfekta sitsen.
Att man ska sitta enligt modell ”den lodräta sitsen” beror på att man då har de bästa förutsättningarna för att påverka hästen maximalt bra.

MEN det förutsätter att ryttaren är avslappnad. Och att man har de fysiska förutsättningarna för att sitta just så.

Om man tvingas sitta i en position som är obekväm, så blir man spänd. Vad tror du hästen gillar att ha en spänd ryttare på ryggen? Hur mycket av informationen som ryttaren vill ge med sin kropp tror du når fram när ryttaren är spänd? En tränare/ridlärare ska hjälpa dig hitta din egen bästa balans, anpassa efter din kropp!

Jag har åtskilliga gånger mött ryttare som är så fokuserade på enstaka kroppsdelar, att höften skulle åt ena eller andra hållet, eller något annat som de fått kritik för, att de totalt tappat sin följsamhet, de har slutat ”rida” utan mer ”åker” häst. De blir stela både mentalt och kroppsligt.  Och det är vad hästen också blir då.

Jag minns en fransk ryttarinna som vann på Globen ett år. Hon var kort och lite rund i kroppstypen, med korta runda lår. Hon såg inte ut som idealet för sits, och satt inte i den exakta position som vi tänker oss. Men hon vann Grand Prixklassen på en framåt, glad häst.
Sammanfattar så som Kyra Kyrklund uttrycker målet:
Uppsträckt utan att bli spänd, avslappnad utan att bli slapp.

Obs det här gäller inte bara ridning…..  – vad ger du för signaler med ditt kroppsspråk?

Dagens mentala tips
Allt hänger egentligen på hur vi ser på saker och ting.   Har du gjort ett misstag – eller är du en erfarenhet rikare?

Meg