Megs ridtips

SINGLE_RIDTIPS.php

Tips Kyra clinic. Samt om obalanserad ryttare =trasig häst

NYHETSBREV MARS -17
6 januari fick jag nöjet att åter lyssna till Kyra, som hade clinic på Flyinge.
Hon tar upp hjälperna och poängterar att den viktigaste är vikthjälperna eftersom de inverkar hela tiden vi sitter till häst, och att vi bör lägga mer uppmärksamhet där.  Hon håller inte alltid med ridlärarna, t ex säger hon att visst ska man se dit man ska, men bara med ögonen! Inte vrida kroppen. (Ett bra exempel är skänkelvikning).
Vila i sadeln, kläm dig inte ner i den. Lätta på benen och känn att du sitter på rumpan. Annars kan du orsaka spändhet i ryggen på hästen.
Sitt inte och tryck med skänklarna hela tiden. Tänk som när du använder spö, du sitter ju inte och klämmer med spöt. Knuffa till istället.
Om du vill påverka bakdelen och flytta undan ena sidan, flyttas ju skänkeln tillbaka. Blir det ingen reaktion så blir det inte bättre av att skänkeln flyttas ännu mer! Det är bara centimetrar det ska handla om.  (Se min artikel i Hästfocus nr 1 2017)

Obalanserad ryttare = trasig häst
En ryttare som inte själv sitter i balans sliter mer på hästen. När hästen har fullt upp med att balansera upp ryttaren tappar den framåtbjudning. Börja inte i första hand med att ta till spö! Fundera först på om du verkligen sitter i optimal balans så du hjälper hästen – inte skyller på den!
De flesta ryttare sitter INTE i bra, egen balans. Många ridlärare/instruktörer lägger enligt min åsikt för lite vikt vid detta, kanske för att de inte ser de små skillnaderna. Hästarna går sönder i onödan.

IF..
If you can resist complaining and boring people with your troubles,
If you can understand when your loved ones are too busy to give you any time,
If you can overlook it when those you love take it out on you when through no fault of yours, something goes wrong,
Then you have reached the same level of development as your dog or horse.

Picpic sa till…..
Jag har ridit Picpic några dagar. Första dagen tyckte jag hon var stel,  ville dra sig sidvärts till vänster. Under kommande dygn upptäckte jag att jag belastade vänster sittben mera, sitter snett på stolen, stod mer på vänster ben. Och ser man på, dagen efter gick Picpic rakt….

 

Meg